fredag 13 maj 2011

Feministisk nyckel

Jag skulle behöva en felfri och framgångslovande planbeskrivning till jämställdheten. Typ den riktiga vägen. Finns den? Vad behövs för att vi ska kunna uppnå jämställdhet? Är det ett tanksätt som ska motarbetas? Kategoriseringar som ska brytas? Uppgraderingar som ska ske? Ska vi krossa patriarkatet med klackskor, gummistövlar, gympaskor eller Dr Martens? Kan läppstiftet, slipsen och/eller slöjan vara verktyg till att uppnå jämställdheten – eller motarbeta den? Vad är jämställdhet? 

Sedan universiteten under 1800-talet förfärades över tanken på att släppa in kvinnor i sina lokaler har vi kommit långt. Kan ni tänka er? Menstruationen påstods begränsa blodflödet till hjärnan (kvinnor = opålitliga och fördummade av typ blodbrist) och alltför intensivt tänkande påstods förstöra fittans förmåga att klämma ut hälsosamma bebisar. (Biologi = kultur, kultur = biologi.)

Hur länge ansågs inte kvinnans stora ankomst in i studiernas mansdominanta värld vara en omöjlighet? Hur många feminister gnällde och vrålade på andra feminister i övertygelsen om att kvinnans revolution inte hade med studerande och karriärsklättring att göra?

Vi har klarat omöjligheter förut med andra ord, och med det i åtanke är väl den fullständiga jämställdheten inte en omöjlighet? Och ifall den fullständiga jämställdheten inte kan spåras i den närmsta framtiden så är det väl inte en anledning att ge upp heller ifall vi erkänner dess potentiella möjlighet. Vet du vad? Så fan heller.

Men det är klart det kommer bli svårt. Inte främst för att det råder sådana meningsskiljaktigheter inom den feministiska sfären över vad jämställdhet egentligen går ut på och borde gå ut på, utan också för att patriarkatet är så solitt och ogenomträngligt. Vi kan inte bara förändra det visuellt och kulturellt kvinnoförtryckande, för patriarkatet kommer obönhörligt att stå kvar, fast. För precis som att kvinnligheten inte är stöpt i en fast form utan föränderlig, är kvinnoförtrycket och patriarkatet inte ensidigt, utan skiftande. 

Ifall vi ser på 1920-talets frigörelse så var smink ett verktyg för kvinnor att bryta sig ut ur mansdominansen. Innan hade sminket bara varit för prostituerade och därav "slamp-stämplat", men på 20-talet användes det som en kvinnlig, innovativ revolution - kvinnorna hade kontroll över sminket. 91 år senare har sminket dock förändrat karaktär. Drastiskt. Det är inte längre ett provocerande fuck you-finger i mäns ögon, utan en del av en daglig rutin som mynnar ut i att tillfredsställa män. Ofta. Ibland.

Vi behöver alltså göra mer. Ett par håriga armhålor och behålösa barmar kommer inte göra jobbet. Patriarkatet kommer acklimatisera sig till vår nya kvinnoidentitet och fortsätta forma våra liv och våra jag utifrån det, på ett negativt sätt, även ifall det inte är vår intention. För även om vi inte kallar oss kvinnor kommer samhället fortfarande se oss som sådana – och de attribut vi omhuldar (t ex då ”behålösheten”) kommer att utgöra en viktig pulsåder i den nya Kvinnligheten som vi aktivt bildar även ifall vi inte vill det.

Vad behöver vi göra då för att förändra så fundamentalt? Ja. Här skulle jag behöva min felfria, raka, okonstlade och ärliga planbeskrivning till jämställdheten. Den riktiga vägen. Ifall den nu finns. Fast vet du vad? Det finns säkert många. Det tror jag, utan tvekan. 

7 kommentarer:

  1. tack för kommentarerna, snällt med lite backup =)/ Baba Jaga

    SvaraRadera
  2. Sv: Haha ja men är inte det lustiga? Män ska ju vara så "slanka och smala" men vi verkar ju ha lår och höfter breda likt en elefant??? Haha.

    SvaraRadera
  3. Och du får läsa igenom skämtet igen. Blir inte roligt om man förklarar toa-skämtet där. ;)

    SvaraRadera
  4. Ja WHO hade det listat som sjukdom fram till 90. Sjukt. :)

    OCh förlåt. Hoppas du klarade igenom skolmaten även om chokladbollarna lockade. ;)

    SvaraRadera
  5. Tänkte bara tipsa om att just nu pågår en dagens blogg tävling på min blogg där du har chansen att bli länkad inför mina 400-600 unika besökare dagen, så passa på att gå in och anmäl dig:)

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Du är fenomenal. Det är du verkligen. Jag minns inte om jag kommenterade här efter att du kommenterat mitt tacktal till feminismen, men det gjorde mig så himla rörd och glad. Så sjukt glad över att du går i nian och tänker så här, inte för att nian är en liten ålder (vi är ju i stort sett lika gamla), men för att det är så många i den åldern som tänker på annat. Speciellt i högstadiet. Och jag blir glödande glad i hjärtat av att läsa dina tankar! Som för övrigt är oerhört kloka tankar. Heja dig!

    SvaraRadera