onsdag 15 juni 2011

Störningsmoment och en hel generation humanister

Jag blir så störd på männskor som verkar tro att kampen bara går åt ett håll, angående feminism och könsroller. Ifall vi arbetar aktivt med att låsa upp de handbojor som så ofta förpassar kvinnan till sitt yttre och med att överhuvudtaget neutralisera begreppet "kvinnlig" kommer även en hel del av de fördomar vi har om män och hur de ska vara att försvinna. Ifall vi sumpar allt vad livmodersfeminism heter och eftersträvar ett könsneutralt samhälle kan vi inte fila ner den kvinnliga könsrollen utan att göra det samma med den manliga. Vi kan inte ha en könad motsats till ett neutralt "ingenting" (fd kvinnlig könsroll). 

Och jag blir så störd på hur ofta det gnälls över termen "feminism", som om det inte behövs fler djuplodande analyser av begrepp, namn och politiska hållningar än så. Människa betyder rakt av "mansliknande" och trots att det säger ganska mycket om vårt språk och vår historia kritiseras "feminism"-termen i högre grad än "människo"-termen. Ifall det nu finns ett sådant förakt mot det könade språket  borde vi problematisera de patriarkaliska strukturer som finns i vårt språk med lika stor skepticism.
Eller så kan vi se till betydelserna bakom orden, som brukar sträcka sig bortom bokstavsordningen och stavelserna. Där har vi det viktiga. Det kvittar ifall vi väljer att slopa feminist-termen och definierar oss som humanister ifall våra åsikter om könen och framtidsvisionerna om dem är ungefär de samma. Problematiken i att kritisera feminismen bara som sådan, är dock att den ger en stadig grund till antifeministiska, konventionella åsikter kring könsmaktordningen och könen. Att säga "jag är inte feminist, jag är humanist" är på sätt och vis att ge antifeministerna rätt och cementera synen på feminismen och vad den står för som något annat än vad den är (som t ex mansförtryckande och matriarkalisk).

" feminism, rörelse och åskådning bestående av flera olika inriktningar med den gemensamma målsättningen att förändra maktstrukturer knutna till kön."
(Härifrån.)

Our intentions are pure, med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar