onsdag 28 september 2011

Nedvärdering av det kvinnliga. Återigen.

Så sitter vi i klassrummet och halvsover i ångestpölar och trötthet. Ett geni får snilleblixten att riva till med ett Bieber-the-Bög-skämt. Eh. Eller inte.

Jag har babblat om det förut. JustinBieber-hatet. Folk vrålar på honom som att han är vrickad och konstig, men han är egentligen inte normöverskridande alls (korthårig, påstådd heterosexuell, traditionell, cissexuell etc). Men i överkönade, översexade media, där de manliga behoven är mer tolererade, högre värderade och - framförallt - normsättande blir han det. 


Ja. Jag tror att Justin Timberlake hade haft fått fler tomater slängda på sig ifall han inte hade producerat låtar som "Sexy Back" som sätter kvinnan i den överanvända objekt-stolen och sig själv i subjekt-, knullande-, dominans-position. Ifall han hade gett sig själv rollen som objekt under kvinnors uppskattande ögon och uppfyllt de behov som kvinnor anses ha (ömhetsbegär, mjukhetskrav, kärlek, omvårdnadsfetischm e tc) genom mjuka leenden och fluffiga kärlekslåtar, som då till exempel Justin Bieber gör,  - hade han definitivt inte haft det stöd han har. Det tror jag vi för övrigt kan applicera på varje manlig artist som finns idag.

För det är något som kreverar och luktar illa när en kille riktar sig åt en tonårstjejspublik. När han släpper lite på kravet att vara dominant, den som skriver spelreglerna, och låter tjejers (påstådda) behov styra. 

Killar som levererar "kvinno-målgruppsinriktat material" leder till en så stor allergi att jag har hört jämnåriga feminister fnysa åt Justin Bieber utan att kunna förklara varför när jag ifrågasätter deras åsikter. Det är inte precis som att han sjunger dåligt, men det är ändå väldigt viktigt att distansera sig från det han gör, just på grund av hur vi nedvärderar det kvinnliga och killar som blir till objekt under kvinnors vilja.

Titta.  200 000 klick ifrån 2 000 000 miljoner dislikes. Det provocerar mig. 


Plus. Börjar inte Rebecka Black och Justin Bieber skämten för övrigt bli förlegade? Mer än ett halvår har gått, hitta ett nytt hatobjekt ni kan skämta om på lektionerna. (Helst då Kanye West och Enrique Iglesias för deras sexistiska våldtäktsvideos. Men det är kanske lite för mycket begärt?) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar